top of page
Hengst als dekhengst
Als je een Tinkerhengst bezit dan kun je hem naast het rijden en/of voor de wagen spannen, ook inzetten voor de dekdienst. Dit kan voor je eigen merries of voor die van vrienden en kennissen. Maar je kunt ook professioneel dekken met je hengst. En natuurlijk wil je dit op een goede manier doen. Een van de doelstellingen van het Nederlands Stamboek voor Tinkers is het bevorderen van de fokkerij van Tinkers. Het stamboek stelt dan ook een aantal regels en voorwaarden als je met een hengst wilt gaan dekken.
De Tinker Dekhengstenlijst wordt eens per jaar nadat de Dekhengstenkeuring geweest is, bijgewerkt met de namen van de hengsten die door de jury aangewezen zijn, hun vruchtbaarheid gecontroleerd is en hun knieen en sprongen met een röntgenfoto zijn beoordeeld zijn. Pas dan is er sprake van een voor de dekdienst bij het NSvT goedgekeurde Tinkerhengst
Naast het voldoen aan de typebeschrijving van het NSvT, 1e en 2e bezichtiging en een veterinaire goedkeuring tijdens een door het NSvT georganiseerde hengsten keuring, moeten de hengsten een röntgenonderzoek laten verrichten en ook voldoen aan een aantal spermakwaliteitseisen. Daarnaast kan een hengst niet worden toegelaten voor de dekdienst wanneer hij een verschil in grootte van testikels heeft van meer dan 30%.
De spermakwaliteitseisen zijn opgesteld in overleg met de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De reden dat het NSvT erg veel waarde hecht aan de spermakwaliteit van hun dekhengsten is dat een lage kwaliteit sperma kan duiden op een hoog inteelt percentage. Voor goedkeuring en toelating tot de dekdienst bij het NSvT, dient het sperma van een Tinkerhengst aan de volgende eisen te voldoen:
• Cat. 1: 1500 of meer TNB gradatie Goed
• Cat. 2: 1000 tot 1500 TNB gradatie Voldoende
• Cat. 3: 500 tot 1000 TNB gradatie Matig
• Cat. 4: Minder dan 500 TNB gradatie Onvoldoende, niet toegelaten voor de dekdienst.
(TNB=Totaal aantal Normaal Bewegende cellen.)
Deze criteria zijn niet alleen nodig om o.a. de merrie houders te beschermen, maar ook omdat het NSvT met een goede kwaliteit hengsten willen werken. Als stamboek waarvan in het grootste deel van de gevallen nog geen ouders van de ingeschreven en in te schrijven dieren bekend zijn, is het noodzakelijk dat we met goed en gezond fokmateriaal beginnen voor het verdere bestaan van het ras.
De dekvoorwaarden worden aan het begin van ieder dekseizoen in de Battie gepubliceerd.
Ander Stamboek
Hengsten die goedgekeurd zijn bij een ander stamboek worden bij het NSvT niet erkend.
Dekovereenkomsten
Dekovereenkomsten dienen uiterlijk 31 oktober van het jaar van dekking bij het stamboekkantoor ontvangen te zijn.
KI of ND
Uw hengst mag niet afwisselen tussen Kunstmatige Inseminatie en Natuurlijk Dekken. Indien u wijzigt van dekwijze, dient u dit voor start dekseizoen schriftelijk bij het stamboek bekend te stellen.
Certificering hengstenhouderij
Op de website van het PVE vindt u alle informatie aangaande deze materie. http://www.pve.nl/paarden/
Ruinen van uw hengst
Als u uw hengst heeft laten ruinen dient u dit door uw dierenarts in het paspoort te laten opnemen en moet u dit altijd melden bij het stamboekkantoor.
bottom of page