top of page
Identificatie & Registratie
Sinds januari 2004 is het voor elke viervoeter verplicht een eigen paspoort te hebben.
Sindsdien is er een nationaal Identificatie-&Registratiesysteem. Elke eigenaar van een paard, pony of ezel moet van al zijn dieren paspoorten hebben en de dieren laten chippen. De registratie kan plaatsvinden bij het stamboek. Veulens moeten binnen zes maanden na geboorte een paspoort en chip hebben. Chipontheffing is niet meer mogelijk.
Bij het aanvragen wordt de eigenaar in het paspoort vermeld. Het paspoort geldt echter niet als juridisch eigendomsbewijs. Het paspoort hoort altijd bij het paard of de pony te blijven en kan op ieder moment opgevraagd worden. Bij verkoop blijft het paspoort bij het dier. Eerder uitgegeven paspoorten blijven geldig. Paarden mogen niet vervoerd worden zonder paspoort. Uitzondering hierop is het nog niet afgespeende veulen aan de voet van de moeder.
Paspoorten worden ongeldig als hierin geschreven, geplakt, getekend, geschetst, etc. is door personen die daartoe op grond van de verordening niet bevoegd zijn. De eigenaar bijvoorbeeld, mag uitsluitend in het paspoort aangeven of een paard bestemd is voor de slacht of niet. Verder niks. Als een eigenaar dus zelf gegevens wijzigt in een paspoort, wordt dit paspoort ongeldig.
Als een paspoort ongeldig is geworden wordt het ingenomen en op kosten van de eigenaar wordt een duplicaat-paspoort verstrekt.
Inentingen
Indien vaccinaties uit het entingsboekje zijn overgenomen door de dierenarts moet er worden vermelde "basisenting in orde".
Entschema: Volgens de reglementen van het NSvT dient uw paard volgens onderstaand schema geënt te zijn tegen influenza: eerste twee entingen met minimaal 4 weken en maximaal 6 weken ertussen en vervolgens moet het paard binnen een jaar na de vorige enting weer gevaccineerd zijn.
Het volgende entschema wordt ook gezien als een correcte basisenting: eerste twee entingen met minimaal 3 weken en maximaal 92 dagen ertussen en vervolgens moet het paard binnen een jaar na de vorige weer gevaccineerd worden.
Meer informatie vindt u op de website
Stamboekmerries
Stamboekmerries dienen vanaf hun derde jaar opgenomen te worden in het Stamboek. Tot die tijd (dus de eerste drie jaar) zijn deze merries opgenomen in het Veulenboek.
Voor opname in het Stamboek moet de merrie naar de keuring komen. Gebeurt dit niet dan blijft ze geregistreerd in het veulen boek. Als deze (Veulenboek) merrie zelf een veulen krijgt dan komt er een aantekening in het paspoort dat de merrie nog in het Veulenboek opgenomen is.
Hetzelfde geldt voor merries die als Registerveulen zijn opgenomen in het zogenaamde Registerveulenboek en die zelf een veulen krijgen. Hier komt de aantekening in het paspoort dat de moeder nog is opgenomen in het Registerveulen boek. Nakomelingen komen dan in het Bijboek I terecht.
Paspoort toesturen
Stuurt u paspoorten als dit aan de orde is altijd aangetekend op om kwijtraken met de post te voorkomen. Bij kwijtraken (of diefstal) moet u aangifte doen bij de politie en een duplicaat paspoort aanvragen. Dit is een erg dure aangelegenheid (EUR 80,00). Wij handelen hiermee volgens de officiële regelgeving van het PVE.
bottom of page